Op 1 mei start het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater. Het zwemseizoen loopt voor de meeste zwemwaterlocaties van 1 mei tot 1 oktober. In die periode wordt bij alle officiële zwemwaterlocaties de kwaliteit van het water gemeten. Via de blauwe informatieborden bij de locaties en op zwemwater.nl, of de zwemwaterapp kunnen zwemmers zien of ze veilig kunnen zwemmen.

Vanaf de start van het seizoen 2025 is de nieuwe website voor zwemwater beschikbaar. Deze site biedt actuele informatie over zwemwaterkwaliteit en veiligheid in alle aangewezen zwemlocaties in Nederland.

De belangrijkste vernieuwingen zijn:

  • Interactieve kaart: een verbeterde weergave van zwemlocaties door heel Nederland.
  • Real-time updates: direct inzicht in de actuele waterkwaliteit.
  • Uitgebreide zoekmogelijkheden om jouw beste zwemplek te vinden.
  • Mobielvriendelijk ontwerp: optimaal gebruik via zowel desktop als mobiele apparaten.
  • Educatieve content: praktische tips en informatie over veilig zwemmen en waterbeheer.

Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Nederland zijn meer dan zevenhonderd officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen. Zwemmen in oppervlaktewater heeft ook risico’s. In het begin van het seizoen kan het water nog erg koud zijn. Je kunt hierdoor verkrampt raken, hou hier rekening mee.

Veilig zwemmen

Zwem uitsluitend bij de officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Al deze locaties staan op www.zwemwater.nlDeze link opent in een nieuw tabblad en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen: slecht, aanvaardbaar, goed en uitstekend. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast wordt informatie gegeven over de actuele kwaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil. Op officiële aangewezen zwemwaterlocaties controleert de overheid de waterkwaliteit. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie www.zwemwater.nl. Als er een risico geldt, of een maatregels is getroffen voor een locatie dan staat informatie hierover op het blauwe informatiebord.

Eigen risico

Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in ons land. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het blauwe bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is wellicht wat laat. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten.

Meer informatie

Via de landelijke site www.zwemwater.nlDeze link opent in een nieuw tabblad en de zwemwaterappDeze link opent in een nieuw tabblad kun je altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland vinden.

Gerelateerd nieuws