Steeds meer zien we dat er mensen zijn die het hele jaar door zwemmen in oppervlaktewater. Buiten het zwemwaterseizoen, dat loopt van 1 mei tot 1 oktober, wordt de waterkwaliteit niet gemonitord. Dat betekent dus dat je extra voorzichtig moet zijn met te water gaan en je goed moet kijken of het kan.

En dan heerst er nu ook nog vogelgriep, dus ga niet te water als je dode watervogels ziet of als ze rare bewegingen maken, want dat kan erop duiden dat ze besmet zijn.

Voor meer info hierover verwijzen we naar de website van het RIVM Vogelgriep | RIVMDeze link opent in een nieuw tabblad en naar die van de NVWA Vogelgriep in Nederland 2022 | NVWADeze link opent in een nieuw tabblad. Daar staat uitgebreid informatie over vogelgriep en de risico’s voor mensen. Deze lijken er toch vooral te zijn bij intensief contact met besmette dieren. Het overgaan van dier naar mens van het vogelgriepvirus lijkt zeldzaam, maar er kunnen verschillen zijn tussen virusvarianten. De meest recente informatie over de huidige virusvariant is te vinden op de website van de NVWA. Daar staat ook wat je moet doen als je een dode wilde vogel vindt.

Aviaire influenza is een respiratoir virus, en overdracht via inslikken van water is niet de meest voor de hand liggende transmissieroute.

Gerelateerd nieuws